BN+

Uteokse: Charolaisokse på beite sammen med kyr og kalver. Bonden har ansvar for at oksen ikke kan kommer over til naboens dyr. Legg merke til skiltet på grinda i bakgrunnen, som informerer eventuelle turgåere om at de beveger seg inn i et beiteområde. Foto: Liv Kristin Sola.


Ut på tur, aldri sur, men kanskje litt skeptisk om det dukker opp en okse på stien. Det er eier av oksene som har ansvar for at turfolk ikke blir skadd, og for at naboens kyr ikke blir bedekket.


Sjur Håland


Ny vekstsesong er i kjømda. Husdyra skal ut, beitene skal utnyttes og luftekravet skal oppfylles. Okser over seks måneder er unntatt for luftekravet.


Praksisen er at mange hanndyr likevel blir sluppet på beite. Bondevennen får fra tid til annen spørsmål om hva som er lov eller ikke lov når det gjelder å slippe oksene ut på grønt gras.


Bondens ansvar reguleres av beitelova og hanndyrlova. Anja Fyksen Lillehaug er veterinær og seniorrådgiver i Norges Bondelag sin næringsavdeling.


Hun svarer følgende på spørsmål om det er lov å ha okser, med andre ord ukastrerte hanndyr av storfe, som er over seks måneder gamle, på beite.

Forsvarlig innegjerdet

– I en begrenset grad er det lov, ja. Man kan ha okser på beite med visse forbehold. Oksene skal ikke kunne komme i kontakt med andres kyr, de skal gjerdes forsvarlig inne og bonden skal ha kontroll på dyra. Hensikten er å unngå uønsket bedekking, forklarer hun.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: ,