BN+

Frukost til to: Så mykje brød og bakervarer (18.6 kg) kastar to personar i løpet av eit år. Mykje er godt etande, men me vil jo helst ha ferskt brød. Foto: IHM Voss.

Ikkje alt landbruket produserer blir handtert med respekt og klimakløkt. Det vil mellom anna Ellen Astrup i Indre Hordaland Miljøverk gjera noko med.

Anne Rivenes, frilnasjournalist



Norges matsvinn tilsvarer det årlege utsleppet frå 437.000 personbilar og inneheld nok kaloriar til å mette 785.000 menneske. Mat som går på dynga kostar 22 milliardar kroner i året, og står for to prosent av Norges klimagassutslepp, viser tal frå Østlandsforskning.


– Kvifor tolererer norske bønder at så mykje av maten dei produserer hamnar i søpla, spør Ellen Astrup, kommunikasjonsrådgjevar i Indre Hordaland Miljøverk (IHM).


Kvar nordmann kastar 43 kg mat i året. Størstedelen er middags- og tallerkenrestar (ca. 14 kg), så fylgjer bortimot ti kg frukt og grønt og like mykje brød og bakevarer. Me kastar også nær fire kg kjøt og fisk og to kilo meieriprodukt kvar.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

LES BONDEVENNEN DIGITALT

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.
Logg inn med brukarnamn og passord.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

Er du abonnent på papir og ønsker digital tilgang?
Send oss en epost på post@bondevennen.no

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka:
Share This