BN+

Behandlingsstrategiar ved jurbetennelse:
Ved mild eller moderat betennelse: Ta speneprøve, gi smertestillande, og vent eit par dagar før du vurderer antibiotika. Då veit du meir og kan velje rett behandling.
– Ingen bakteriefunn – hald fram med smertestillande. Blir tilstanden verre må du endre strategi og kontakte dyrlege.
– Bakteriar som er følsame for penicillin (gram positive) – bruk penicillin.
– Bakteriar som er resistente (gram negative) – støttebehandling med smertestillande. Truleg kort infeksjonstid og bakteriane vil forsvinne. Ved alvorlege betennelsar kor kua er synleg sjuk, er dyrlege og behandling einaste alternativ.
– Vi prøver å få på plass en diagnostikk så raskt som mogleg, slik at vi rekker å behandle med penicillin innen 24 timar, der det er mogleg. Men dette er krevjande i praksis, seier Svennesen til Bondevennen.
Illustrasjon: Line Svennesen.Tal viser at bruk av antibiotika i samband med jurbetennelse kan reduserast med femti prosent i danske besetningar. – Smertestillande er i mange tilfelle eit godt alternativ, seier Line Svennesen, forskar ved Københavns Universitet.


Liv Kristin Sola, frilansjournalist


Line Svennesen presenterte nye strategiar for behandling av jurbetennelse under årets Kvægkongres. Ved å behandle jurbetennelse meir strategisk, kan forbruket av antibiotika reduserast til det halve – samstundes som ein oppnår større effekt av behandlinga.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: , ,