BN+

Ekte vare på beite: Mjølkebøndene er inspirerte av siderprodusentane si suksess-satsing. Med mjølk frå kyr i Øystese, blir det laga lokal steikeost. Torkel Hovland er ystar, Cato H. Kjosås styreleiar og Gøril Kjosås tek seg av marknadsføringa av den nye Eldosten.


Då Tine la ned meieriet i Øystese, starta driftige bønder sitt eige bygdeysteri. I sommar lanserte dei Eldost, men satsinga handlar om meir enn berre ost.


Anne Rivenes, frilansjournalist


Bøndene i Kvam nekta å godta at ein 131 år gamal meieritradisjon skulle vere slutt. Då Tine Meierier la ned kommunen sitt siste meieri i 2019 og flytta produksjonen av kremost frå Øystese til Ørsta, kjøpte lokale bønder meieribygget og etablerte Mathuset i Hardanger AS. I dag husar meieribygget både ysteri, bryggeri, gardsmatbutikk, frukt- og siderlager og matkultursenter. No takkar bøndene samvirket.


– Tine ynskte at bygget skulle kome bøndene til gode, til næringsutvikling tilknytta landbruket. Utan Tine hadde me ikkje fått dette til, understrekar Cato Haaheim Kjosås, styreleiar i Hardanger Bygdeysteri.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

LES BONDEVENNEN DIGITALT

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.
Logg inn med brukarnamn og passord.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

Ikkje ennå abonnent? Prøv Bondevennen ei veke gratis her!

Er du abonnent på papir og ønsker digital tilgang?
Send oss en epost på post@bondevennen.no

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: , ,
Del denne artikkelen