BN+

Tørt og lunt: Slik skal det se ut når det er nok halm i boksen til kalvene. Foto: LVK, Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste.


Kalver som er under to uker fryser allerede ved ti grader, mens kyr klarer seg bedre i kulden. Tegn på kuldestress er lavere tilvekst, diaré og lungebetennelse hos kalvene, samt lavere melkeytelse hos kyrne.


Marie Skau,
storfedyrlege, LVK, Danmark


På samme måte som kyr og kalver kan bli utsatt for varmestress på varme sommerdager, kan de bli utsatt for kuldestress om vinteren. Selv om vintrene normalt er ganske milde langs kysten på Sør- og Vestlandet, er enkelte dyregrupper likevel utsatt for kulde. De som er mest sårbare for kuldestress, er de motsatte av de som er utsatt for varmestress.
Grunnen er at det primært er forholdet mellom kroppsvekt og størrelse som avgjør hvor mye dyret blir påvirket av kulde – og av varme. Jo mindre dyra er, dess større overflate per kilo kroppsvekt vil de ha. Derfor fryser kalver ved en høyere temperatur enn kyr. Og små kyr fryser raskere enn større kyr. Mørke kyr holder bedre på varmen enn lyse. Kyr med lav ytelse fryser raskere enn kyr med høy ytelse. I tillegg er det genetiske forskjeller mellom kyr. Det snakkes om chill-faktoren, som betyr at en gitt temperatur vil kjennes kaldere når dyret ikke kan stå i ly for vinden.
Temperaturgrensene er svært flytende og individuelle. Vi kan snakke om termonøytrale soner, som er temperaturområder der dyra ikke trenger å bruke ekstra energi på å regulere varmen. I ytterpunktene av den termonøytrale sona begynner temperaturen å oppleves som kaldere eller varmere. Innenfor den termonøytrale sona finnes det ei komfortsone. Komfortsona er den optimale temperaturen for dyret. Når temperaturen er utenfor den termonøytrale sona, vil dyret oppleve kulde- eller varmestress, noe som får konsekvenser for tilvekst og produksjon og som ved kritiske tilfeller fører til dødsfall.

Konsekvenser av kuldestress hos kalvene

Kalver blir født uten en termonøytral sone. Det vil si at kalven ikke kan regulere temperatur i forhold til lufttemperatur, de første fjorten dagene. Som et utgangspunkt blir 0-14 dager gamle kalver påvirket av kulde når temperaturen synker til ti grader og lavere. Kalvene er derfor mest utsatt for kuldestress – og kalvedødeligheten øker fordi kalver som er født vinterstid er født svakere og har mindre kroppsfett. Kalver som fryser har lavere tilvekst og er mer utsatt for diaré og lungebetennelse fordi kulde gjør dem mindre motstandsdyktige mot sjukdom.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: , ,