BN+

Smart: Gjødsel som er spredt med stripespreder reduserer nitrogentapet og reduserer behovet for handelsgjødsel. Foto: Inger Birkeland Slågedal


Råvareprisene øker, og mineralgjødsla er blitt betydelig dyrere. Da er det ekstra viktig å utnytte gjødsla optimalt. Heldigvis er det agronomiske tiltak som kan bidra positivt på grovfôrøkonomien.


Svein Lysestøl, NLR Agder


Kalking og riktig fordelt gjødsling mellom slåttene med riktig mengde og til rett tid er nøkkelen for et optimalt grovfôrresultat.
Det er viktig å få husdyrgjødsla ut tidlig på våren, samt rett etter slått utover i sesongen. Det er best å spre ved lave temperaturer og høy luftfuktighet. Vanntilsetning i gjødsla vil redusere nitrogentapet, men ekstra vann utover behovet lønner seg bare når transportavstanden er kort, eller ved bruk av slepeslange. Andre miljøvennlige spredemetoder som nedlegger og stripespreder kan også være aktuelt, samt rask nedmolding i gjenlegg. Dette gis det RMP-miljøtilskudd til. Helt sentralt er det for bonden å vite næringsinnholdet i husdyrgjødsla, og alle bør ta en analyse for å få riktig gjødsling. En sjekk på om gjødslinga er riktig får du dersom du også tar mineralanalyse av grovfôret.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: ,