BN+

Beskyttelsesutstyr: Personer som har kontakt med levende svin eller oppholder seg der svin holdes, er pliktet til forebyggende tiltak mot LA-MRSA ved bruk av beskyttelsesutstyr. Illustrasjonsfoto.


God helsestatus i dyreholdet kommer ikke av seg selv. Med enkle grep kan produsenter redusere smitterisikoen på eget tun.


Jane Brit Sande


Coronavirus, luftveisvirus, svinepest og Digital Dermatitt. Sykdommene og virusene er mange. Fellesnevneren er at de er uønsket i husdyrbesetningene.


– Vi møter gjerne holdningen «vi kan ikke stoppe alle smittekilder» fra produsenter, og så blir det en unnskyldning for ikke å prioritere smittebeskyttelse, sier Ola Nafstad, fagdirektør husdyr i Animalia, til Bondevennen.


– Vi bør gjøre det vi kan, og begynne med de store smittekildene og risikomomentene, slår han fast.


– Det viktigste vi må ta tak i er direkte dyrekontakt. Livdyrhandel og annen direkte dyrekontakt på tvers av besetninger, som for eksempel et beitesamarbeid, er de største smitteveiene, sier Nafstad.


Selv om smitteoverføring på beite ikke er så vanlig, er det ingen grunn til å ikke drive smittebeskyttelse også der, mener Nafstad.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: , , ,