Gir rake-råd: Bonde Leif Harbo. Foto: Sjur Håland

Fortørking er det mest lønnsomme tiltaket i grovfôrproduksjonen. Lytt deg opp, før sesong!

Ingvild Steinnes Luteberget

Å lage et godt grovfôr er et håndtverk. Vi skal både bevare næringsinnholdet, unngå jord i fôret og unngå at de fineste, mest verdifulle plantedelene drysser av og blir liggende igjen på enga.

Gjæringskvalitet er noe av det viktigste for å oppnå høgt grovfôropptak. Vi vet at rask og jevn tørking av graset gir best gjæringskvalitet, og dermed er en av nøklene for å få dyra til å spise mye grovfôr. Det er kjempeviktig om vi skal nå målsetningen om høgere norskandel i maten til dyra våre, og bedre økonomi på garden. I ukas podcast skal vi snakke om tekniske tiltak vi kan gjøre for å få raskest mulig fortørking.

Slåmaskinen spiller en sentral rolle. I episoden har vi snakka med Jan Karstein Henriksen, rådgiver i NLR Agder, som er tydelig på at slåmaskinen kan være nøkkelen til suksess eller fiasko.

Små justeringer på riva kan ha stor betydning. Jærbonde Leif Harbo bidrar med sine tips til hvordan vi skal få til rakinga, uten å få med rusk og rask, og uten å la for mye gras ligge igjen.

Du finn Bondevennens podcast der du lyttar til podcast eller på bondevennen.no/pod

Slåmaskinekspert: Jan Karstein Henriksen, rådgiver i NLR Agder. Foto: NLR

Stikkord denne saka: ,