Ku-språk: Nok lys, frisk luft og reint vatn, rett fôr, plass og kvile er viktige faktorar for at kua skal ha ein god kvardag. Lær meir om dei signala kua sender om desse forholda i vekas podcast. Foto: Istock

Kua har mye på hjertet, om du bare tolket signalene den gir deg.

Ingvild Steinnes Luteberget

Kusignaler handler om å se etter signaler dyra gir på hvordan de takler sitt miljø. Når vi ser at noe ikke er helt som det skal være, må vi stoppe opp å tenke: hvorfor er det sånn? Og hva kan vi gjøre med det?
Å tolke dyras signaler har kusignal- trener og spesialrådgiver i Nortura Bengt Egil Elve spesialisert seg på. I ukas episode deler han sine praktiske tips og råd til hvordan vi kan tilpasse bygninger og fôring, og lese dyras atferd. Vi tar for oss alt fra gjødselkonsistens og hungergrop, til tegn på at liggebåsen bør justeres.

Er der via kamera

Når fjøset fungerer, og dyra får lett tilgang på fôr, melking, og en myk og godt utformet liggebås, har de bedre dyrevelferd. Men dette påvirker også produksjonen. Å følge med på det dyra prøver å fortelle oss, og å gjøre de rette tiltakene hvis noe er galt, vil som regel alltid gi økonomisk gevinst. Enten i form av høyere produksjon, mindre svinn og/eller lavere kostnader. Melkeprodusent og tidligere TINE-rådgivere Arve Vignes er også med i episoden. Han har gjort det til en vane å observere dyra, og med kamera kan han følge med uten å måtte bruke ekstra tid i fjøset.

Du finn Bondevennens podcast der du lyttar til podcast eller på bondevennen.no/pod

Kan kusignal: Bengt Egil Elve

Observant: Arve Vignes

Stikkord denne saka: , , , ,