BN+

Gjennomkultivert: Siden 1950-tallet har Nederland kraftsatset på intensivt landbruk. I dag er landet verdens nest største bruttoeksportør av jordbruksprodukter. Baksiden av medaljen er at dyrelivet i landbruksområdene er halvert. Foto: Istock


Naturen i Nederland lider under store mengder nitrogen - hovedsakelig fra landbruket. Regjeringen foreslår å kutte husdyrtallet med en tredel, men bøndene nekter å la seg kue.


Bart van Gool, pensjonert rådgiver i NLR Vest


Traktorblokader av motorveiene, sementblokker foran offentlige bygg og tilløp til sammenstøt med politiet. Denne sommeren har Nederland vært preget av voldsomme bondedemonstrasjoner mot regjeringens foreslåtte plan for å halvere nitrogennedfall fra luften. Tiltakene har som mål å kutte nitrogennedfall, slik en ny Kvelstofflov, eller Nitrogenlov, fra januar 2020 krever. Planen ble offentliggjort i juni i år etter en lang høringsrunde der blant annet landbruket spilte inn. I ettertid har bøndene og byggebransjen hevdet at merknadene deres ikke er tatt tilstrekkelig hensyn til. Etter offentliggjøringen tok regjeringen sommerferie. Det provoserte mange.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: , , , ,