BN+

Våridyll: For å opprettholde et best mulig beiteopptak, er det viktig at kyrne slipper ut tidlig nok. Foto: Liv Kristin Sola


Beitesesongen nærmer seg. Hvordan skal beitingen legges opp i forhold til produksjon og dyrevelferd?


Kay Arne Aarset, veterinær, Tine
Gry-Heidi O. Honnemyr, fôringsrådgiver, Tine


I starten av beitesesongen skal dyra som oftest ikke gå så langt for å finne nok beite. Dette endres gjerne ut over sesongen. Derfor er det viktig at kyrne har gode klauver når de slippes på beite, og at den gode klauvhelsa beholdes ut over beitesesongen.
Klauvskjæringa bør du utføre én til to måneder før beiteslipp, slik at sålen rekker å vokse ut til normal tykkelse igjen før dyra skal ut.

Viktig hele året

Start klauvskjæring i god tid dersom du har beite eller drivgang som gir stor slitasje på klauvhornet. Har du derimot beite og drivgang som er skånsom for klauva, så trenger du ikke å planlegge klauvskjæring i forhold til beiteslipp. Å ha god klauvhelse er like viktig hele året – ikke bare i beitesesongen.
Ved å la være å skjære klauver før beiteslipp risikerer man at klauva slites ujevnt. Noen partier under sålen kan bli for tynne, som igjen kan føre til halthet. Ei frisk klauv har en vinkel fremme på klauvspissen på 45-50 °. Slitasjen skal være normal. Kyrne skal ikke bygge seg en «buffer» i klauva før beitslipp.

Vil du lese denne og andre artiklar på nett?
LES BONDEVENNEN DIGITALT FRÅ 60,-


Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.
Logg inn med brukarnamn og passord.Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: , ,
Share This