BN+

Robuste små: Lam under to veker gamle ser ut til å få mildare sjukdom enn eldre lam når dei kjem i kontakt med flått. Mykje tyder på at det er lurt å tilpassa lamminga slik at du kan sleppa dyra tidleg ut på beite dersom du er mykje plaga med sjodogg. Du kan også førebygga sjukdom med medikament og/ eller beiterydding. Biletet er frå garden Råum i Gaupne i Luster kommune, i Indre Sogn.


Driv du i område med flått? Då bør du vera på vakt for sjodogg, særleg på lam.


Oddfrid Vange Bergfjord,
privatpraktiserande dyrlege i Sogndal og Luster, og frilansjournalist for Buskap Sjodogg råkar i område med flått, og lam er spesielt utsett. Bakterien bryt ned immunforsvaret og lamma kan døy av mindre alvorlege sjukdommar. I fylgje Animalia vert om lag 300.000 lam smitta av sjodogg kvart år her til lands. Det er ein flåttboren sjukdom som finst i alle område der det er flått, men ulike variantar av bakterien som er årsak til sjukdommen gjer at sjodogg kan utarta seg med litt ulik grad av aggressivitet.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: , , , ,